NÉGYESI GYÖRGY

Négyesi György

1948.március 27-én születtem Budapesten. Vegyipari biztonságtechnikus vagyok. Sakkal 1961 óta foglalkozom. 1962-ben kezdtem sakkozni, 1970-es évek közepén a Ságvári csapatának tagjaként csillagos első osztályú minősítésig jutottam.

1977 után felhagytam az aktív sakkozással, egy ideig még a Polgár lányok edzőpartnere voltam. Hobbim a magyar sakktörténet kutatása. Legjelentősebb eredményem Volf Ferenc kézirata utáni kutatásom, melynek során sikerült nagyjából bebizonyítani, hogy a kéziratot nem nyújtották be cenzúrára, tehát nem jelenhetett meg a könyv. Halálának időpontját találtam meg és a hagyatéki leltárát, amelyben egy ezüst sakkóra szerepelt, azóta is izgat mi is lehetett az.

Jelentős még dr. Faragó Klára életének feltárása, s persze több írásom jelent meg a Sakkéletben és a levelezési Sakkhíradóban.

Műveim: dr. Sallay Roland 80 játszmája és Lilienthal Andor összes ismert sakkjátszmájának CD-re való felvitele. Honfi Györggyel közösen írtuk meg a Honfi nagymester c. könyvet (se azelőtt se azóta nem jelent meg ilyen életrajzi mű, amely tankönyvszerűen íródott meg) és én szerkesztettem Lilienthal Andor legjobb játszmáit tartalmazó angol nyelvű könyvet.

Jelenleg az Interneten sakkozom, három e-mail magyar bajnoki elődöntőn indultam és a harmadikon 8-ból 7 ponttal első lettem és bejutottam a középdöntőbe, ahol 10-ből 8 ponttal másodikként jutottam be a IV. magyar e-mail bajnokság döntőjébe, ahol a tisztes helytállás lehet a cél (50 % körül), hiszen ellenfeleim levelezési mesterjelöltek és mesterek voltak.

A Magyar Sakkszerzők Honlapja részére Balló György, Bauer Péter és Grätzer György életrajzi adatainak és szakszerzeményeinek felkutatásában adtam segítséget.

Újabban az Ányos - féle névsorban szereplő, a Magyar Sakkszerzők Honlapján nem található feladványszerzők életének kutatásával foglalkozom. A kutatás eredményeit folyamatosan adom közre a Honfi Györggyel közös honlapunkon:

www.sakk-magazin.hu/4si.

*****